Antidopingpolicy
for
Bjelland Idrettslag 17.mai 2014
1. Verdier og holdninger
Verdiprofil
I vårt idrettslag står idrettens grunnverdier i fokus. Helse og ærlighet er viktige verdier i vår verdiprofil som skal prege hele vår virksomhet.
Vi tar avstand fra all bruk av dopingmidler, og arbeider i tråd med vår verdiprofil som et rent idrettslag.
2. Kunnskap
Tilgang til oppdatert informasjon om antidoping
Antidopingbestemmelsene og særlig dopinglista er i kontinuerlig utvikling. Nye stoffer føres på dopinglista og nye legemidler kommer for salg. For at utøvere og støtteapparatet skal ha enkel tilgang på korrekt og oppdatert antidopinginformasjon har vi laget en lenke til www.antidoping.no på våre hjemmesider.
Vi har en lenke fra lagets nettsider til www.antidoping.no slik at alle medlemmer har tilgang til oppdatert informasjon om antidoping.
Ren Utøver
Det er viktig at alle idrettsutøvere er kjent med dopingbestemmelsene og NIFs lov. E-læringsprogrammet Ren Utøver gir en innføring i hva som er juks, hva er doping, dopinglisten,dopingkontroll, risiko ved bruk av kosttilskudd og helsekonsekvenser ved bruk av dopingmidler. En slik gjennomgang vil også oppdatere trenerne/støtteapparatet i idrettslaget.
Vi oppfordrer alle våre medlemmer over 12 år til å gjennomføre Ren Utøver.
3. Regelverk
Medlemskap i idrettslaget
Doping kan forekomme i idrettslaget ved at noen i støtteapparatet/tilknyttet idrettslaget gir utøverne dopingmidler. Personer som ikke er medlemmer av idrettslaget omfattes heller ikke av dopingbestemmelsene i NIFs lov.
I vårt idrettslag er alle i støtteapparatet (trenere, lagledere, etc) medlemmer av idrettslaget og forpliktet gjennom medlemskapet til å følge NIFs lov og dopingbestemmelser. De som eventuelt ikke er medlemmer har gjennom avtale forpliktet seg til å følge NIFs lov.
Dopingkontroll
Et hvert medlem av idrettslag tilsluttet NIF plikter å underkaste seg dopingkontroll, dersom de blir innkalt til kontroll.
I vårt idrettslag er alle utøvere kjent med at de plikter å avgi dopingprøve fastsatt av Antidoping Norge.
4. Bevisstgjøring
Reklame og bruk av kosttilskudd
Det er en risiko for at kosttilskudd og naturpreparater kan inneholde virkestoffer som står på dopinglista, selv om det ikke fremkommer i innholdsfortegnelsen. Kosttilskudd klassifiseres som næringsmidler, og er derved ikke underlagt de samme strenge krav til markedsføring og dokumentasjon som legemidler. Du finner ikke slike produkter på Antidoping Norges dopingliste eller legemiddelliste.
Istedenfor kosttilskudd anbefaler vi et variert og riktig kosthold og skolerer våre utøvere om dette.
I vårt idrettslag reklamerer vi ikke for kosttilskudd.
Bevisstgjør nærmiljøet om deres verdiprofil som rent idrettslag
Det meste starter med en tanke, slik er det også med doping. Vårt idrettslag er en tydelig verdiformidler for en ren idrett. La idrettslagets holdninger være synlig på idrettslagets arenaer, nettsider, programblader og under arrangementer.
Vi synliggjør idrettslagets antidopingarbeid gjennom sertifikat i klubbhuset.
Vi bruker speakertekst for å informere besøkende om vår verdiprofil som rent idrettslag på våre idrettsarrangementer.
Vi synliggjør vår verdiprofil gjennom programbladtekster og nettsider.
5. Beredskapsplan
Mistanke om doping
Et miljø kan oppleve at utøvere, trenere eller andre innenfor idrettslaget mistenker at noen doper seg i idrettslaget. En mistanke kan også bli rettet mot idrettslaget fra utenforstående, media, konkurrerende utøvere, helsepersonell etc.
Mistenkes noen for doping eller har avlagt positiv prøve, tar vi det opp med vedkommende. Vi bryr oss om hverandre!
Medisinsk bistand
Det kan oppleves som en stor belastning å bli rammet av en dopingsak. Utøvere som kommer i en slik situasjon kan komme til å trenge medisinsk/psykologisk bistand. For et idrettslaget er det viktig å trekke et skille mellom person og handling.
En dopingmistenkt utøver skal alltid få oppfølging av idrettslaget eller helsepersonell, som tilbyr hjelp og støtte
Ærlighet
Ærlighet varer lengst, og verdsettes også i dopingsaker. Dersom utøver umiddelbart sier sannheten, kan det gi redusert straff.
Vi ber utøveren fortelle sannheten og stå for det vedkommende har gjort.
Deltagelse i konkurranser
Benyttelse av utøver som har avlagt positiv dopingprøve kan få betydning for lagets og/eller utøvers resultat.
Utøvere som har avlagt positiv dopingprøve får ikke representere vårt idrettslag før forholdet er avklart.
Media
Dopingsaker kan skape stor interesse fra massemedia. Det er hensiktsmessig å ha en person som representerer idrettslaget i kontakten med media. Utnevn også noen som har ansvar for kontakt med sponsorer og andre samarbeidspartnere dersom en dopingsak rammer idrettslaget.
Vi samarbeider med særforbundet, idrettskretsen og Antidoping Norge i dopingsaker.
webmaster@bjellandil.no
© Bjelland idrettslag 2015